Tweede Txoko - Bacalao party

Plaats: 

Bij Dimi
Ontzoute Bacalao
Ontzoute Bacalao

Aanwezig

Dimi, Steven, Luc, Bert en Jef

Afwezig

De rest

Bacalao

Het thema van de avond was bacalao, bij ons beter bekend als kabeljauw natuurlijk. De ouders van Ander hebben de bacalao op zout rechtstreeks uit Baskenland geleverd. Vermits Ander dacht dat we met tien deelnemers gingen zijn in plaats van met vijf was er per persoon veel vis. Heel veel. Omdat de bacalao op zout lag, waardoor hij blijkbaar jaren lang bewaard kan blijven, moest de vis eerst ontzouten worden. Om dit te doen moet de bacalao drie dagen in water liggen, en het water moet elke 24 uur vervangen worden. Het resultaat was nog altijd zout eigenlijk.

In Bilbao heeft men heel veel recepten met bacalao. Er wordt verteld dat dit is omdat tijdens de burgeroorlog (die met Franco) Bilbao omsingeld was, en het enige dat men te eten had voor enkele maanden was gezouten bacalao. Dus om de eentonigheid wat tegen te gaan hebben ze wat receptjes uitgedacht om te variëren.

Een recept, Bacalao al Club Ranero, is dan weer ontstaan omdat er te weinig vis was. Club Ranero is een voetbalclub, en toen er eens voor hen gekookt moest worden bleek dat er te weinig bacalao was voor het hele team. Dus heeft de kok besloten om, hou u vast, groenten te serveren bij de vis! De groenten zijn echt wel lekker.

De bronzen ketel

Neen, geen koperen ketel. Die is van Asterix. Het voorgerecht tussen de drie hoofdgerechten was pulpo. Deze pulpo, inktvis, kan je voorgekookt kopen. Dit voorkoken gebeurt in grote bronzen ketels. Tusendoor, voor of na het koken worden de vezels van de inktvis ook gebroken door hem meermaals krachtig op de grond te slaan. Anders is de pulpo nogal taai.

En de nieuwe wijn

Tijdens de eerste Txoko hebben we drie witte en drie rode wijnen blind geproefd, met als doel een huiswijn te kiezen die iedereen bevalt, of toch minsten een democratisch compromis is. nu blijkt dat we ons al die moeite hadden kunnen besparen, want Dimi heeft plots zelf beslist om een andere witte wijn aan te kopen. Vermits niemand nog wist welke wijnen we überhaubt geproefd hadden de vorige keer had niemand dit waarschijnlijk ooit gemerkt. Behalve dat de vorm van de fles net dat ietsje anders was. Dit gezegd zijnde kan ondergetekende wel akkoord gaan met de nieuwe wijn, vermits deze lekkerder is dan zijn herinnering van de drie blind geproefde wijnen.